Catehism

Încă din vremea în care comunitatea românească din Torino număra foarte puțini membri, Biserica Sfânta Parascheva, în afară de serviciile religioase, s-a ocupat de păstrarea și transmiterea către noile generații a culturii poporului nostru.

În preajma anilor 2006-2007, s-a făcut simțită necesitatea formării și educării copiilor români care frecventau Biserica, în spirit național-religios, la un nivel mai înalt.

Faptul că persoane pregătite și-au dat disponibilitatea pentru a face acest lucru în mod voluntar și gratuit, a creat contextul propice unei evoluții de ordin tehnic. 

Printre acestea amintim  pe actualul părinte Iulian Ioniță ( pe atunci diacon), Estera Ioniță, Adrian Struță, Aurora și Lucian Pală.

Astfel s-a născut ”Catehismul”. Pe atunci copii de toate vârstele participau la același nivel de predare, neținându-se cont de vârsta lor, datorită lipsei spațiilor adecvate.

În anul 2009, a luat amploare această activitate a Bisericii iar idea structurării la nivel școlar a devenit din ce în ce mai necesară: o școala care să aibă la bază catehismul ortodox dar și celelalte discipline de care copiii români nu puteau beneficia în cadrul școlilor italiene.

Anul acesta, la implinirea celor 10 ani de activitate intensă, numărul copiilor care s-au înscris la cursuri a crescut foarte mult, ajungând la peste o sută de elevi, iar “Catehismul” s-a transformat în “Școala Românească Și De cateheza – Sf. Stelian”.

Chiar dacă suntem în afara locașului de cult ca sediu, această școală a fost inițiativa Bisericii Sfânta Parascheva și va rămâne sub coordonarea responsabililor acesteia.

S-au incercat multe variante de cursuri de-a lungul anilor, dar cea care a rămas are rezultate optime, fapt constatat și în urma examenului final sub formă de test grilă. 

Clasele sunt organjzate în felul următor : GRUPA MICĂ – copii de grădiniță si clasa 1.

GRUPA MIJLOCIE – copii de clasa a 2-a și clasa a 3-a.

GRUPA MARE -copii de la clasa a 4-a și mai mari.

Așadar, cursurile pe care orice copil poate să le urmeze sunt :

 Cursuri bază :

Cateheză ortodoxă – prof. Aurora Pală și Elena Popa

 Limba și literatura română – prof. Georgeta Gălușcă

Istoria și Geografia României –  Adrian Struță

Comunicare și creativitate – prof. Gherghina Tofan

 Comunicare în limba română prin jocuri didactice – înv. Gabriela Avram

 

Cursuri opționale:

Pirogravură și lucru manual – David Popa

Cor și muzică – prof. Aurora Pală și Lucian Pală

Dansuri populare pentru adulți și pentru copii – Georgeta Gălușcă și Gabriela Avram

 

Obiectivul profesorilor care susțin aceste cursuri este acela de a păstra și de a forma generația de copii ai comunității parohiei Sf. Parascheva și nu numai, în spiritul autentic românesc și creștinesc, îmbinând învățătura bisericească și duhovnicească cu cea tradițională, în acest fel cultivând și mai mult sentimentul de apartenență la propria Patrie și la evidențierea propriei identități creștine ortodoxe.

Profesorii sunt liberi să-și dezvolte propriile metode de predare, dar conținutul cursurilor trebuie să fie în concordanță cu spiritul național religios românesc.

Ne puteți găsi la Oratorio Don Bosco, Via Salerno, 12, Torino (zona Porta Palazzo/ Rondò della forca) în fiecare sâmbătă de la ora 14.30 la ora 18.30.

Cursurile sunt gratuite iar accesul la acestea se face pe baza unei fișe de înscriere. Pentru mai multe informații puteți apela numărul de telefon

 3497294464 – Aurora Pală

no images were found